Was ist eine akustische Täuschung?

Какво е акустична измама?

Може би знаете, че не винаги можете да разчитате на 100 % на сетивното си възприятие. Определено ще знаете типичното явление на оптичната измама. Известна ви е и Фата Моргана. Това създава илюзията за размер или помещения. Има и желани представи, които са много популярни в изкуството, на пощенски картички или в календари, например.

Много по -малко известно обаче, че има и акустична измама . Понякога интерпретирате тоновете, които възприемате от вашата среда, защото понякога интерпретирате много различно, отколкото в действителност. В нашето ръководство ще се запознаете с някои примери.

Покрити тонове

Случва се, че можете да чуете два тона едновременно, които се различават много малко по отношение на височината. Тогава приемате само по -силния стимул. Решаващият фактор е, че един от тези два тона е много по -силен от другата.

Умните изобретатели на MP3 формат се възползваха от тази акустична измама. Ако се възпроизвежда музика, част от тоновете може просто да бъде изоставена. Някои хора така или иначе вземат някои тонове. Това играе важна роля в дигитализацията. Предаването на данни също се влияе в процеса. Колкото по -малки са файловете, толкова по -добре. Тогава е необходимо само минимално изискване за пространство, за да се запази музикални файлове или да го прехвърлите по -бързо в интернет.

Акустичният феномен на Шепард Скала

So -Called Shepard Scale се занимава с акустичен феномен, в който се играят няколко гола едновременно. Тоновете са различни. Въпреки това, тъй като обемът се променя във времето, като слушател имате чувството, че ще чуете скала. В интерес на истината чувате само едни и същи тонове и всеки от тези тонове има различен обем. В интернет ще намерите много красиви звукови примери. Ефектите, които можете да възприемате, изглеждат много футуристични. Художниците също отказват тази измама, например в пиано парчета. Това явление понякога се използва дори от органни тръби за определени мелодии. Това създава много плаващо звуково изживяване.

Мелодии с мистериозен фон

Диана немски е добре познат американски музикален психолог. В своите проучвания тя установи, че обикновено не е възможно да се разпознава произволно избрани фрагменти от мелодия без съгласуван контекст. Въпреки това, щом темата е чула цялото музикално произведение, е възможно той да извлече цялата мелодия от фрагментите. Мозъкът ви може да добави липсващите пасажи, ако е необходимо. След това чувате цялата песен в главата си, въпреки че можете да възприемате само отделни тонове от нея.

Пространствен звуков ефект от стереофония

Специален звуков ефект на стаята може да бъде създаден с помощта на stereofonie . По принцип за това са необходими само две различни системи за високоговорители, които възпроизвеждат тоновете. При умел контрол илюзията възниква, че източникът на звук ще бъде в стаята някъде другаде, а всъщност е така. Този специален ефект често се използва в киното или на концерт.

става особено интересно за 3D анимации. След това се добавя пространствена картина към оптичната илюзия. Предпоставката е, че шумовете са поставени точно на правилното място. Намирате полученото впечатление за по -реалистично и понякога почти вече не можете да разграничавате филма и реалността.

Специалният ефект на McGurk

Знаете ли със сигурност, че можете да чуете какво точно казва някой? Ако наистина сте толкова сигурни, можете да го изпробвате с ефекта McGurk. Това е много интересна акустична измама: изживяването на слушане се превъплъщава от оптичното възприятие. Решаващият фактор винаги е това, което движението, което говорещият, прави с устата си. Всъщност вярвате, че чувате други думи. Съхранената звукова последователност обаче не се променя.

С този ефект откривате, че дори можете да четете несъзнателно дори устни, но се нуждаете от някаква практика за точно разпознаване.

шумът в ушите като измама

Една от най -известните и най -неприятни акустични измами е тинитус . Това всъщност е фантомен шум в ухото ви. Можете да ги чуете, но те всъщност не съществуват. Вашата устойност може да бъде много досадна за вас. Особено когато шумът в ушите се окаже постоянен, той става наистина неудобен.

спусък за шум в ушите включва:

  • Аварии
  • Травма на слуха чрез краткосрочно или дългосрочно претоварване
  • Стрес

В случай на шум в ушите, различни подходи за лечение са подходящи, например лекарствени, психологически или физиологични терапии.

Слуховата помощ също може да допринесе за успешното лечение на вашия шум в ушите.