Hörgerät-Implantat: Knochenleitungshörgerät, Cochlea-, Mittelohr- oder Hirnstammimplantat? - Unterschiede, Kosten, Funktionsweisen
В много случаи доставката на класически слухови апарати в ухо или задно ухо е напълно достатъчно, за да подкрепи езиковото разбиране на пациентите с увреждане на слуха. За тази цел устройствата подсилват звука и го пускат в тази повдигната форма към ушния канал на потребителя. Какво се случва обаче, ако средното ухо вече няма (повече), има способността да намалява звука, щетите на слуха все повече се увеличават или анатомичните причини предотвратяват адаптирането на слуховия апарат?

В тези случаи

имплантите за слухов апарат могат да бъдат алтернатива на сменяемите слухови апарати и да подобрят шанса на техните превозвачи да участват в звуковия свят. Оперативната интервенция е наложителна за поставяне на имплант, така че решението за имплантация на слухов апарат трябва да бъде обмислено подробно. Важно е също така да се отбележи, че същото качество на слуха никога не може да възникне, както при естествения слух. Независимо от това, имплантите са сложни слухови решения, които имат потенциал да обогатят значително ежедневието.

Слухов имплант и слухов апарат: Интервю с поглед

<Таблица> слухови апарати импланти
  • Неинвазивна/ без хирургическа интервенция

  • Гъвкав може да се използва

  • обработен и подсилен звук

  • използва функцията на средните и вътрешните уши, както и остатъчните пропуски

  • За светлината до тежки щети от слуха

  • носен в или зад ухото

  • инвазивно/ оперативна интервенция

  • звуков процесор сменяем, имплант фундаментално твърд

  • заобикаля нарушените части от изслушването

  • за специална загуба на слуха

  • Напълно или частично имплантиран

Видове импланти за слухов апарат

Кой имплант на слухов апарат се използва зависи от формата на загуба на слуха или увреждане на слуха. Общите видове импланти за слухов апарат образуват импланти на вътрешно ухо -също така известни като кохлеави импланти -, импланти на средно ухо, костни слухови апарати, както и импланти на мозъчни печат.


Областите на приложението на различните импланти включват следното:

  • Сензорна загуба на слуха
  • Комбинирана загуба на слуха
  • звукова проводимост ludo
  • Вродена и хронична увреждане на слуха
  • Отпечатан или липсващ слухов нерв
  • Обща загуба на слуха (обаче, това обикновено е трудно да се лекува, ако загубата на слуха настъпи преди или по време на усвояване на език)

Основната структура на имплантата за слухов апарат е резултат от две части: вътрешната част, която се имплантира и следователно седи под кожата и външната част, която се състои от аудио процесор и на на Извън скалпа е фиксиран. Дори напълно имплантираните устройства не са напълно автономни, винаги се нуждаете от връзка с външно устройство за захранването.

Кохлея имплант

Кохлеавите импланти са може би най -известните импланти за слухов апарат, но едва ли някой е достатъчно информиран за тях. Устройствата понякога служат за лечение на вродени дефекти на слуха, но трябва да бъдат оценени като потенциално полезни при всички увреждане на вътрешното ухо. Целевата група е по -специално възрастни с глухота, хора с увеличаване на загубата на слуха (хипкусис), както и деца с тежки увреждания на слуха - генетични или придобити.

Електронните импулси са в основата на функционалността на кохлея имплант: те генерират в тоновете на кохлеята, които в крайна сметка позволяват разбиране. Това изисква външен компонент, който включва езиковия процесор зад ушната чаша. Има безжична, индуктивна връзка от външния към вътрешния компонент. Последният седи в храмовата кост и е в пряк контакт с Cochlea. Кодираните аудио сигнали се изпращат до намотката на получателя на вътрешния компонент чрез излъчващата бобина на външната част. Въз основа на това аудио нервът се стимулира, което поема линия на стимулация към мозъка, което най -накрая създава впечатление на слушане.

Централен имплант на ухото

Според името имплантатът на средното ухо се поставя в средното ухо в сложна, но ниска операция. Процедурата за лечение на възприятие или загуба на звук на проводимост е и комбинация от него. Централните импланти на ухото също са идеални, когато има блок на средното ухо или външното ухо или носенето на външен слухов апарат не е възможно. Във всеки случай непокътнатите вътрешни космени клетки са предпоставка за употребата.

За функцията на имплантата на средното ухо е необходим магнит, който осъзнава закрепването на външния микрофон с вътрешния езиков процесор. Микрофонът действа като вид заместител на аурикула - той поема слуховата информация и я изпраща на импланта в средното ухо. Тук сигналите се препращат към вътрешното ухо чрез щраусите, което създава впечатление за слушане.

Костени закрепени слухови апарати/ Слухови апарати за костен тръбопровод

Слуховите апарати за костна проводимост използват естествената функция на костите, за да ръководят звука. Този дизайн също говори за костен закотвен слухов апарат (BAHA), т.е. костни слухови апарати. Слуховите импланти се използват за различни ограничения, понякога в случай на хронично възпаление на средното ухо или ушния канал, увреждане на тъпанчето, звукова загуба на слуха, , както и малформации на ухо и ухо канал.

Вашето именуване се дължи на факта, че в костите се използва имплантът - титанов винт -. Като колега, звуков процесор е прикрепен към имплантата външно зад ухото. За функция звуковият процесор първоначално абсорбира звука от околността, след което го освобождава към винта, който използва вибрация, за да препрати аудио сигналите към вътрешното ухо. В резултат на това не се изисква участие на средното ухо, но непокътнат аудио нерв и функционално вътрешно ухо.

Имплант на мозъчен заек/ слухов мозък, имплантиран (ABI)

; Например тук трябва да се споменат тип 2 и туморни заболявания , в които туморът натиска върху слуховия нерв или причинява увреждане на отстраняването на тумора. Дори и при напълно отделен аудио нерв , мозъчният превзет имплант предлага начин за частично възстановяване на слуха. Целта е да се направи по -малко оптимално изслушване, а по -скоро усещане за слух, така че да не е изключено изключване от слуховия свят.

По време на много сложната имплантация малък електрод се използва директно в мозъчния ствол , който се предлага чрез малък кабел в замяна с външния компонент. Електродът преминава честоти през външния процесор, седнал навън, които изискват стимулиране на Hornen нервите поради електрически импулси. Последицата е напред на стимулите към мозъка, където това се осъществява и възниква впечатлението за слушане. С помощта на имплантация на мозъчен заек възприемането на атмосферния шум преди всичко успява. Само с обучение в четене на устни може да се получи езиково разбиране от тоновете.

Цена на имплантата за слухов апарат

Всяка имплантация на слухов апарат е оперативна интервенция, която винаги трябва да бъде добре обмислена. Това, което прави облекчение, е да се покрият всички разходи за импланта, последващи грижи и рехабилитация от страна на законовите здравноосигурителни компании. По отношение на цената имплантите на слуховия апарат - в зависимост от вида на имплантата и индивидуалните изисквания на пациентите, които влияят на нивото на трудност на интервенцията - се движат в рамка до 40 000 евро.

; Централните импланти на ухото лежат в ценовия диапазон от 10 000 до 30 000 евро, в зависимост от метода на лечение. Импланти на мозъчни заеквания също се предлагат за цена от около 30 000 евро. Цената на имплантата cochlea възлиза на около 40 000 евро. Моля, обърнете внимание, че това е само насоки. Крайните резултати от цената в зависимост от факторите, споменати по -горе.