Hörgeräteverordnung: Ausstellung und Gültigkeit | MySecondEar

Как да получа слухов апарат?

Ако има подозрение да чуете слабост, най -добре е да отидете на лекар, нос и гърло (ENT) рано. Извършва се слухов тест, причината и степента на загубата на слуха ви се определят и се проверява пригодността на ушите ви за слухови апарати. Ако се определи загубата на слуха, ще получите регулиране на слуховата помощ от лекаря.

за какво е необходимо регулирането на слуховата помощ?

Регламентът за слуховата помощ е като медицинска рецепта и ви дава право да получите допълнително плащане на слуховите си апарати от страна на здравното осигуряване. Доказателството за медицинска необходимост от устройствата е основно изискване за поемане на разходи. За теста за безплатен слух, изборът на слухов апарат и пробно пренасяне все още не се изисква регулация, само когато покупката се обработва. Вашият слухов акустик ще поеме фактурирането със здравното осигуряване. Във всеки случай трябва предварително да изясните здравната си застраховка дали акустичният ви слухов апарат е посочен като договорен партньор. По този начин избягвате изненадващи усложнения в субсидията.

Какви са условията за регулиране на слуховия апарат?

Регламент за необходимостта от двустранни слухови апарати е обект на следното в " Насоки на Федералния Съвместен комитет относно наредбата на СПИН в договорна медицинска помощ ” Определя критерии:

:

  • Загубата на слуха от поне 30 децибела на по -доброто ухо трябва да бъде налична в поне една тестова честота между 500 и 4000 херца.
  • Степента на разбиране не трябва да бъде езикова аудиометрично - на по -доброто ухо и със слушалки в теста за моносил на Фрайбург с 65 децибела - не над 80 %.

За доставка на една доставка трябва да бъдат изпълнени следните изисквания:

  • Загубата на слуха на лошото ухо трябва да бъде най -малко 30 децибела в тестова честота между 500 - 4000 херца.
  • Степента на разбиране може да не подлежи на езикови аудиометрично - на по -лошото ухо и със слушалки в теста за моносил на Фрайбург при 65 децибела.

За други видове слухови апарати, включително слухови апарати за кост, отклоняващи се критерии.

Валидност на регулирането на слуховия апарат

Като правило се изисква регулиране на слуховата помощ само за първична помощ. Ако получите такъв сертификат, той е валиден за шест месеца, но трябва да е на разположение на здравното осигуряване 28 дни след датата на издаване. Съответно, обърнете внимание на своевременно посещение на слуховия специалист след изложението. По този начин те получават достатъчно време за тестване на новите слухови апарати, без да рискуват усложнения при допълнителното плащане.

На всеки шест години можете да поискате нова субсидия за нови слухови апарати от вашата здравноосигурителна компания. Обикновено не е нужно да имате нов регламент, издаден за последващата грижа. Въпреки това, изключенията се прилагат, ако са закупени нови слухови апарати преди края на шестгодишния цикъл, например поради загуба. В този случай трябва да представите нов регулиране на слуховия апарат на вашия УНГ лекар.