Hörimplantat Unsichtbar | MySecondEar

Слухов имплант невидим

Кохлея имплант е електронен слухов протеза. Той преобразува звука в електрически сигнали и ги прехвърля директно в аудио нерва. Увредените зони в ухото могат да бъдат избегнати.

Лечението с имплант на кохлея се разглежда само в изключителни случаи с едностранна глухота, тъй като се опасяваше, че имплантатът на кохлея може да наруши разбирането на езика върху нормалното слухово ухо. Клиниката на университета във Фрайбург обаче ясно опроверга това.

Късни последици от едно -разчитане на изтръпване

Причините за глухота на една -например могат да бъдат вродени малформации на ухото, тумори на роговия нерв (така наречените шванноми в равновесието или главния охлюв), нараняванията на главата или слуховото падане. Медицинските проучвания показват, че глухотата с дългосрочна едната страна може да има сериозни последици за засегнатите. Например, това води до нарушаване на паметта и други умствени умения и увеличава риска от развитие на деменция.

Още: С течение на времето това увреждане може да доведе и до социална изолация, защото напр. Б. Големи семейни събития или посещения в ресторанта с приятели представляват огромна тежест и усилия за засегнатите. Често те най -накрая избягват подобни ситуации.

Операция зад ухото

Кохлея имплант може да помогне на тези пациенти да чуят на ухото на гълъбите. Електронната слухова протеза се състои от гласов компютър и намотка с електрод.

По време на хирургическата интервенция намотката с електрод в костта се имплантира зад ухото на пациента. Оттам внимателно се вкарва един милиметров тънък електрод в аудио охлюв към аудио нерва, където той електрически стимулира слуховия нерв. По този начин външните шумове се препращат директно и без отклонения към аудио нерва.

При пациенти, чиято причина за едностранната глухота е шваном, т.е. доброкачествен тумор в аудио охлюва, използването на кохлея имплант се счита за невъзможно за дълго време. По правило туморът напълно запълва кохлеята, а понякога и равновесният орган. След отстраняване на тумора вече няма достатъчно тъкан, за да се използва имплантата.

Новата хирургическа технология също помага за пациенти с тумори. За разлика от класическия метод, твърдата капсула на аудио охлюва се работи в експлоатация. Важно е обаче зоната, в която се намират рогата.

Тогава туморът е напълно отстранен и електродът на имплантата на кохлея се поставя около останалата тъпа от кохлеята със слуховите клетки. След това капсулата на кохлеята се реконструира, т.е. З. изпълнен със собствен материал на пациента. Досега 30 пациенти са успешно снабдени с имплант на кохлея.

Нормализиране само след шест месеца

Първото впечатление на слушане след „включването“ на имплантата на Cochlea е различно за всеки пациент. Не е необичайно, че превозвачът разпознава веднага гласа на техника и също така може да разбере думите му директно. Във всеки случай звуковото впечатление е необичайно: тинули, механично, изкуствени като компютърен глас. В други случаи акустичното възприятие е ограничено до шумове и тонове през първите няколко дни.

Бавно мозъкът започва да анализира новите впечатления за слушане и да им компенсира с известни звукови модели. Това се прави само по себе си, но може да бъде подкрепено и ускорено от подходящи упражнения при последващи грижи и рехабилитация. Постепенно разбирането на възвръщаемостта на езика и звука на гласове, тонове и шумове става по -естествено. Отнема поне половин година, често по -дълго, докато не се постигне ясно, диференцирано звуково възприятие, което отново се възприема като "красиво".