Hörschaden: Auslöser, Symptome, Prävention

Увреждане на слуха: спусък, симптоми, профилактика

Повредите на слуха обикновено възникват от наследствени фактори, шум, поради заболяване или поради възрастта. По този начин, alters- и загуба на слуха на шума са една от най-често срещаните форми. Докато с увеличаване на възрастта слуховата функция постепенно намалява поради износване, този процес може да доведе до повреда като сериозно поради прекомерно или твърде дълъг, позиция на уличница.

Първите признаци на увреждане на слуха може tinnitus , липса на възприятие на високи тонове < /a> и трудности при разбирането на разговорите с фонови шумове. През повечето време честотата варира от 4000 Hertz най -вече са засегнати, но щетите се разпространяват прогресивно до допълнителни райони.

Вродени щети от слуха

Причини, поради които децата се раждат с увреждане на слуха, са многобройни. От една страна, генетичните фактори са типичен фактор. Но дори и по време на бременност и при раждане, увреждането на детето може да причини слуха. В някои случаи причините за вродено увреждане на слуха не могат да бъдат напълно определени. Ако има слухови щети от раждането, това често има сериозни ефекти върху езиковото развитие. За ранното разпознаване, което осигурява бързо лечение и смекчаване на последващи щети, трябва да се използва скрининг на слуха на новороденото.

Увреждане на слуха поради шум

Прекомерният шум е в състояние да повреди косата, което означава клетки във вътрешното ухо, защото тя стесни кръвоносните съдове. В резултат на това космените клетки са по -малко снабдени с кръв и страдат от липса на кислород. Липсата на кислород от своя страна предотвратява правилната функционалност на космените клетки, а именно пренасочване на нервните стимули. Увреждането на космените клетки е непоправимо. Това обаче може да бъде предотвратено чрез носене на защита на слуха, достатъчно прекъсвания на слушане и избягване на шум. Това се отнася по -специално за работни места или хобита, които носят високо замърсяване на шума.

Ако ще се причини повреда на слуха, се говори
загуба на шум .

щети от слуха от слушалки

Шумът е достъпен не само на работното място, но и в ежедневието. Слушането на музиката е особено подчертано тук, което не винаги се провежда с умерен обем. Повредите на слуха от слушалки възникват, когато ушите са озвучени над слушалки с прекомерна силна музика за по -дълъг период от време. Активируемите предупреждения на смартфона относно целесъобразността на обема на музиката служат като практическа насока.

Слуша на щети чрез силна музика

Силната музика без използването на слушалки също може да бъде вредна. Слушането на щети от силна музика е предпочитана главно от концерти, фестивали и клубове. На тези събития музиката се възпроизвежда в обем от 100 dB или повече и затова е ясно в зоната на потискане на слуха. Ако посещавате събития от този вид по -често, трябва да помислите за носенето на защита на слуха.

Слуша на щети след концерт

Слуховите щети след концерт обикновено са временни. Обикновено те се изразяват в тъп слух и шум от ухото, които отново изчезват в рамките на няколко часа. В дългосрочен план обаче щетите от слуха може да се прояви, защото в клубовете и на концертите има екстремни обеми, които вече биха изисквали защитни мерки на работни места.

Слухови щети от колко db?

Според наредбата на работното място работодателите трябва да поставят защита на слуха за своите служители за период от 8 часа за период от 8 часа. От 85 dB действителното носене на защита вече трябва да бъде проверено от работодателя. Следователно може да се предположи, че дългосрочният обем може да доведе до повреда на слуха над 80 dB. СЗО също препоръчва да се излагат обеми над 100 dB максимум 15 минути на ден.

Коя повреда на слуха има?

Както вече беше посочено във въвеждането, има различни видове щети от слуха. По принцип се прави разлика между усещане за звук, звукова проводимост и комбинирана загуба на слуха. Това статия .

предоставя изчерпателен преглед на видовете щети от слуха

Слухови щети при деца и юноши

слухови щети при деца и юноши все повече се срещат. В допълнение към наследствените условни щети от слуха, тук шумът играе роля. За споменатия възрастов диапазон има потенциално вредни източници на шум, особено в района на свободното време. Отрицателните последици могат да бъдат предотвратени например чрез тихи играчки (при условие че играчката издаде звук) и разбира се чрез носене на защита на слуха и общо избягване на шум.

Антибиотици слухов увреждане

Никотин, алкохол, както и различни лекарства могат да повлияят на слуха. В медицинската област антибиотиците за бактериални инфекции се подозират, че водят до загуба на слуха. По -специално аминогликозидните антибиотици са силно критикувани. С този антибиотик сензорните космени клетки във вътрешното ухо, които са отговорни за шума, могат да бъдат наранени. Рискът е главно при новородени бебета.