Hörverlust: Behandlung, Ursachen, Symptome

(внезапна) загуба на слуха и нейните причини

по целия свят са засегнати от милиард души за загуба на слуха. Както при новородените, така и при деца и възрастни, съществува риск да придобиеш слуха слабост или да се роди с тях. Загубата на слуха може да настъпи както в едно (едностранно), така и при двете (двустранни) уши. Терминът включва редица различни форми. Можете да научите повече за различните видове загуба на слуха/загуба на слуха.

Причини за загуба на слуха

Загубата на слуха се приписва на различни причини. От една страна, той е оправдан с естествения процес на стареене, в който замърсяването на шума по -специално играе решаваща роля. От друга страна, по -специално, особено при децата, има чест спусък за временна или постоянна загуба на слуха.

Загуба на слуха поради вертита

Възпалението на средното ухо води до подуване на лигавиците в ухото. В резултат на това вентилацията на вътрешното ухо вече не е гарантирана. Това създава отрицателно налягане, което се изразява при налягане на налягането. Възможно е да има временна загуба на слуха, която обикновено изчезва след излекуване на възпалението.

Загуба на слуха поради запушени уши

запек на ушите също може да доведе до временна загуба на слуха. При деца някои от ушите се залепват от проникването на чужди тела. В този случай съществува риск от случайно увреждане на ухото в далечината, което също може да има проблеми с него в дългосрочен план. Възрастните пациенти по -често имат запек на ушния канал поради ушен восък. Това също е временно ограничение за слушане, което се отстранява чрез почистване.

Загуба на слуха поради стрес

Загубата на слуха може да възникне от прекомерен стрес. Смята се, че е отговорен адреналинът на хормона на стреса, който причинява спазми на кръвоносните съдове. Точният процес обаче не е напълно известен. Всеки, който претърпи загуба на слуха с прекомерен стрес, трябва да е наясно с риска от катастрофа на слуха. В такова подозрение е препоръчително посещението на специалиста.

Загуба на слуха поради инсулт

инсултите, които засягат темпоралния лоб, могат да повлияят на аудио железниците и съответно да ограничат слуха. Връзката между загубата на слуха и инсултите също може да се види обратното: Пациентите, претърпели внезапна загуба на слуха, са показали в проучвания по -висок риск от инсулт.

Загуба на слуха от Corona

Като цяло вирусните инфекции потенциално влияят на появата на загуба на слуха. Досега ограниченията на слуха досега са малко известни като активен симптом на Covid-19. В контекста на късните последици, загубата на слуха се споменава по -често, но връзката все още не е изяснена поради липса на изследвания. Ако претърпите загуба на слуха в контекста на корона инфекция, трябва да се лекувате възможно най -скоро.

Загуба на слуха в старост

От около 50 -годишна възраст той е част от естествения процес на стареене, който намалява работата на слуха. Причините за загубата на слуха, наричани още presbyakusis , не са напълно изяснени. Може да се предположи, че затварянето на космените клетки във вътрешното ухо на естественото стареене, десетилетия на замърсяването на шума и наследствените фактори се влияят.

се влияят.

Внезапна загуба на слуха

Внезапна загуба на слуха е, когато загубата внезапно настъпи на едно или двете уши в рамките на няколко дни. Това е спешна медицинска помощ, с която незабавно трябва да видите лекар. Някои от засегнатите чуват звук на „plop“, преди да започне загубата на слуха. В допълнение, често възниква комбинация с шум в ушите или замаяност. Причините включват:

  • Прекомерно количество ушен восък
  • Вирусни инфекции
  • tumore
  • Травма на главата
  • Медикантни
  • Имунни заболявания
  • Идиопатични заболявания (множествена склероза, menière )
  • Съдови заболявания, които ограничават кръвоснабдяването до ухото.

Диагнозата на "загуба на слуха" се осъществява в случай на намаляване на изслушването на повече от 30 децибела в три честоти. Обикновено генерирането на внезапна загуба на слуха е възможно в рамките на две седмици, но видът и продължителността на лечението зависи от специфичната причина.

Лечение на загубата на слуха

В зависимост от причината за загубата на слуха ви са обещаващи различни мерки за лечение. Много задействания вече могат да бъдат отстранени чрез незначителни интервенции или лечение с лекарства. Уврежданията на слуха, възникващи чрез инфекции, също се разрешават след излекуване на болестта. В случай на постоянни ограничения за слушане, лечението с слухови апарати е до голяма степен достъпно. По -долу се прилага: Колкото по -рано разходката до лекаря, толкова по -добре. Ако чакате твърде дълго, рискувате да се влошиш в слуха си или други нежелани странични ефекти, като тенденцията към социална изолация.