Presbyakusis (Altersschwerhörigkeit): Definition, Symptome & Ursachen

Какво е presbyakusis (възраст -олд слух)?

Всеки седми възрастен в Германия е засегнат от 65 години на всяка секунда. Говорим за Presbyakusis, т.е. загубата на слуха. Можете да разберете как става, какви са последствията и какво можете да направите по въпроса.

Presbyakusis Определение: Спеницател

presbyakusis е медицинската концепция за джуджета. Естественият процесът на стареене не само влияе върху сензорните клетки на косата във вътрешното ни ухо, но и аудио нерв и нашият слухов център. В резултат на това се създава намаляване на слуха, което обикновено се намира в зоната с висока честота . Болестите, стресът или високото замърсяване на шума увеличават износването на слуха, което обикновено започва от 50 -годишна възраст.

presbyakusis причини

За да можем да възприемем звук, в ушите ни се движи много слоен процес: звукът се скита във въздуха и се препраща от чашата ни за уши до тъпанчето ни. Вибрациите на тъпанчето на свой ред се прехвърлят от средното ни ухо към вътрешното ухо.

Във вътрешното ухо, което се нарича още културния охлюв или кохлея, има много малки клетки за чувство за коса . Ако настъпи звукова вълна, клетките на Sense Sense регистрират движение и съобщават за това на нашия мозък. В най -ниската част на охлюва се намират клетките на косата, които имат значение, които са отговорни за възприемането на високи тонове . Колкото по -високи клетките са разположени върху културата, толкова повече по -дълбоки са тоновете, които се препращат от тях. Това означава, че всички сигнали, независимо дали са високи или дълбоки, преминават основата в долната част.

Процесът е подобен на стълбище : Дори и да искам да отида на втория, третия или четвъртия етаж, аз тичам над килима на приземния етаж. През годините това оставя следите си на килима, най -силният директно на входа на приземния етаж. Подобно на килима , използвайте косата, означаваща клетки, които са под и регистрирайте високи тонове, най -бързото от . Горната част е по -малко заявена в сравнение. С течение на годините слухът с високо ниво на слуха е толкова пълзящ. шум, стрес или съпътстващи заболявания ускоряват нарастващото влошаване.

симптоми на presbyakusis

Като правило, Presbyakusis е толкова постепенен процес, че не се забелязва от съответното лице. първите знаци са, че

  • Телевизионните устройства и радиостанции lauter трябва да бъдат поставени
  • Особено в неспокойни ситуации вече не разбира всичко
  • Разбирането на Гласовете на жените и децата е трудно, тъй като те попадат в зоната с висока честота

presbyakusis диагноза

За да поставят диагноза, лекарите на УНГ поемат медицинската история на пациента, разглеждат ушния канал като част от отоскопия и погледнете тъпанчето. Фактори като предишни заболявания, замърсяване на шума и наследствена оценка помагат да се постави диагнозата за намаляване на слуха. Отоскопията се използва за изключване на други причини като затворен ушен канал, дефектна тъпанче или възпаление на средното ухо.

Решаващата част от диагнозата обаче е звуковата и езиковата аудиометрия . Прагът на слуха, т.е. обемът, се определя с помощта на звуковата аудиометрия, при която звукът се възприема от пациента. Ако тук се определи загуба на слуха във връзка с влошено разбиране на езика , диагнозата се счита за сигурна.

лечение с presbyakusis

джуджетата не може да се лекува с лекарства или операции . Вместо това лекарите на УНГ издават регламент за слухов апарат. Оттук професионалистът на слуховите грижи поема доставката на слухови апарати. Те подобряват разбирането на езика на пациента и помагат да участват отново в живота.

Резюме

presbyakusis е диагнозата, която най -често води до доставка на слухови системи. В своя курс джуджето се показва като пълзящ процес . Ето защо е препоръчително да проверите слуха си на редовни интервали , за да разпознаете възможни щети на ранен етап. Колкото по -рано е диагностицирана загубата на слуха, толкова по -лесно е да свикнете със слуховите системи.