Surditas (Taubheit): Definition, Ursachen, Symptome, Folgen, Diagnose

Какво означава лекарят под "Сура"?

Сурдас, по -скоро известен като глухота, се характеризира с пълна глухота на едното или двете уши. Той също може да бъде разграничен в клинична и практическа глухота : С практическа глухота степента на загуба на слуха граничи глухотата, но частична функция на вътрешното ухо все още се открива. Този случай се случва например в комбинирана загуба на слуха. Диагнозата на клиничната глухота, от друга страна, се характеризира с напълно загуба на функция на вътрешното ухо.

Много от тях са често срещани във връзка с глухота. Сурдитите обаче не водят непременно до мълчание. В резултат на това не може да се заключи, че глухите хора автоматично мълчат. Обаче глухотата се появява отчасти в комбинация с безшумност и/или слепота. Фактор, който влияе върху появата на мълчанието, е дали слуховите щети са вродени или придобити и следователно дали е извършено необезпокоявано, вербално усвояване на езика.

Сури наляво/надясно/от двете страни: Симптоми и следвайте

засегнатите от глухотата могат да бъдат както, така и само от лявото или дясното ухо. Разликата, независимо дали е засегнато и едно или само едно ухо, е важно, тъй като свързаните с тях симптоми или последици понякога се различават масово.

ЕДИН -СТРАНА ГОМЕСТ

  • Като правило изслушването е много ограничено
  • Възможно е остатъчно слушане с неизвестното ухо
  • е поразително, че засегнатите хора не реагират на (силен) шум
  • Извличането на език е до голяма степен нормално
  • Ограничено слушане на посоката

Глухота от двете страни

  • Без възприятие на слуха
  • Орална комуникация обикновено не е възможна
  • нарушено/забавено езиково развитие, особено в случай на вродено изтръпване
  • Хората, които са придобили само хирургия в хода на живота си, трябва да се разглеждат отделно. От повечето засегнати хора са претърпели нормално усвояване на езика и следователно лесно могат да се откажат от артикулацията на говорещия.
  • При децата глухотата, в допълнение към забавеното езиково развитие, се изразява в началото на липсата на отговор на речта, артикулаторните затруднения и избора на голям обем в консумацията на медии.
  • Тъй като има тясна връзка между слуха и усещането за баланс, замаяността често се придружава от глухота.

surdas/ глухота: причини

Причините за суроватното се основават в отделни случаи. Възможни са и различни комбинации от причини:

  1. Ограничения в звуковата линия : Звукът не може да се ръководи над средното ухо към вътрешното ухо, както обикновено. Това може да бъде оправдано в щетите по веригата на костите, която обслужва звуковата армировка.
  2. Ограничения в звуковата сензация : Пренасочването на звука към вътрешното ухо не се влияе, а пренасочването на сигналите към мозъка. В резултат на това се извършва обработката на този, който е чул. Подобно ограничение може да бъде причинено например чрез нарушаване на роговия нерв.
  3. Психогенно разстройство на слуха : В редки случаи психичните заболявания водят до влиянието на слуха. Няма увреждане на ушите, а намалено изпълнение на слуха в слуховите тестове.
  4. a вродени сури може да бъде причинен от следните фактори:

    • Генетични предразположения
    • По време на бременността :
      • Инфекции на майката
      • Употреба на наркотици
      • Определени лекарства
    • при раждането :
      • Дефицит на кислород
      • Мозъчно кървене

    Придобиването на Surdas може да се проследи до тези причини:

    • Дълготрайно ушни инфекции : Може ли да увреди средно и вътрешно ухо
    • Менингит или енцефалит
    • Някои лекарства :
      • Химио терапевтичен агент
      • Диуретици (дренажен агент)
      • Различни антибиотици
      • Ацетилсалицилова киселина
    • tumore
    • Увреждане на шума
    • кръвообращения
    • Загуба на слуха
    • Хронично ухо заболяване (напр. otosclerosis)

    Диагностика Глухота/ Сура

    Доктор за гърло нос и гърло трябва да бъде консултиран за диагностициране на "глухота". Това първоначално повдига в дискусия на anamnesis дали има рискови фактори за съответно заболяване. В случай на отоскопия (огледало на ухото) , след това се изследва ушен канал. Това позволява изключване на други причини, например увреждане на средното ухо чрез запек, но не позволява никакви твърдения за изпълнението на слуха. Следователно следват редица тестове, за да се провери слуховата ефективност, да се намерят причините за глухота и да поставят диагноза.

    Следните тестове служат за диагностициране на SURDAS:

    Субективни тестове

    Използва се тестът за тъкане , за да се разграничи дали има нарушение на управлението на звука или звуковото усещане. В това лекарят поставя вилица за настройка от двете страни на главата. В случай на глухота, костна линия често все още е функционална, което позволява тона да се чуе като част от теста за тъкане. По този начин може да се провери дали звукът се чува на двете уши. Ако пациентът чуе звука от страна на , това говори за нарушение на звуковата линия , на здравословното ухо за << за < Разстройство на звуковата сензация
    .

    В улука-тест има потенциални разлики в ефективността на костите и управлението на въздуха на пациента, тъй като той се оценява заедно с теста на Weber. Изпълнението се реализира и с вилица за настройка: тя се поставя върху костта зад ухото, докато звукът вече не се чува. Тогава вилицата се съхранява до ухото, където звукът трябва да се чува отново. Ако звукът не се чуе, това говори за глухота.

    В допълнение, аудиограмата на звука на звука
    предоставя информация за прага на слуха или броя на децибелите, в която пациентът има слухови характеристики. Прагът се измерва в тонаудиометрията чрез пускане на различни звуци и високи тонове над слушалки и костни линии. Въз основа на това може да се създаде аудиограма като визуализация на слуха. Колкото по -късно е звуково възприятие, толкова по -изразена загубата на слуха. В допълнение, езиковата аудиометрия привлича езиковото разбиране. За целите на това пациентът е помолен да назове думи и звуци и да произнася, че преминава през слушалки.

    За да се разграничи загубата на слуха, т.е. нарушаването на възприятието на слуха, от пълната загуба на възприятието на слуха, т.е. глухота, трябва да се вземе предвид аудиометрията на звука звуков праг . Ако има загуба на слуха от 100 децибела или повече в основната езикова област, съответното лице се счита за глухо. Основният език на езика е честотният диапазон, в който се осъществява основната част от комуникацията.

    обективни тестове

    В tympanometry в ухото се поставя сонда, така че този херметичен да бъде затворен. След това сондата изпраща тон, за да измери колко сила на люлеене има тъпанчето. Резултатът позволява да се правят заключения за функционалността на средното ухо и показва дали има разстройство на тръбата или прекъсване на веригата на костите.

    С помощта на stapedius Reflex измерване , поставянето на защитния рефлекс (stapedius рефлекс) в средното ухо се проверява, от които са заключения за слуха и произхода на ограничението за слушане са изтеглено. Рефлексът Stapedius служи за защита от шум на нашите уши. За измерването в ухото се поставя сонда, през която последната се сблъсква с обем. Когато прехвърляте звуците във вътрешното ухо, трябва да има мускулно движение на мускула на Stapedius . Следствие от това е движение на тъпанчето, което може да бъде представено като крива. Поради липса на пренасочване, задействане на рефлекса на Stapedius в случай на тежка загуба на слуха или изтръпване вече не се извършва.

    От 2009 г. е изследван скрининг за новородено за глухота в резултат на скрининг на новороденото . Целта е да се признаят възможните нарушения възможно най -рано и да се реагира по подходящ начин. При скрининга се извършва измерване на отоакустични емисии . За тази цел в ухото се поставя малък микрофон, който също може да схване много тихи ехо от вътрешното ухо. По този начин функцията на аудио охлюв може да бъде проверена. В мозъчната електрическа аудиометрия , BERA за кратко, също е възможно да се определи нарушение между вътрешното ухо и мозъка. За тази цел се измерват мозъчните потоци, докато тоновете или шумовете се извеждат чрез слушалки.

    В допълнение към представянето и определянето на слуховите показатели, кръвни тестове причините за глухота. Например, инфекции или метаболитни заболявания могат да бъдат идентифицирани като фактор на състоянието. За да се хвърли светлина върху генетичните основи на вродена глухота, изпитите при други специалисти , включително невролога, разкриват.

    Сурдас терапия

    Сурдас е непоправим. С други думи, тя не може да бъде излекувана, но последващите щети могат да бъдат намалени и ежедневието с ограничаване на слушането за много хора може да бъде подобрено. В случай на пълна глухота, това може да бъде решено с слуховите импланти . Често се използва вмъкването на cochlea имплант , което обаче не е подходящо за всички засегнати, а също и не от всички се желае. В случай на едностранни сури, cros-hearing помощни средства са опция за лечение--запис на звука на прашното ухо и го прехвърлете на функционалния. Това създава подобрено слухово възприятие за околната среда, особено в силни ситуации, в групови разговори или при шофиране на шум. Като алтернатива, стратегии за справяне с глухите, тук е предимно обучението на жестомимичния език , което значително улеснява комуникацията.