Mann mit Kopfhörern vor einem Laptop

Всичко, което трябва да знаете за шум в ушите

Феноменът на огромните уши знаят много. Повечето хора познават шум в ушите като шум, свирка, свива или бръмче. Почти всеки пети германец някога е имал хроничен шум в ушите, така че е бил засегнат повече от 3 месеца наведнъж. Симптомите започват особено между 40 и 50 години. С нас ще научите всичко за шум в ушите: причини, форми, симптоми и методи за лечение.

Форми на шум в ушите

Тъй като шумът в ушите се възприема от пациента, той е много различен. Уиза в ушите ви може да бъде ритмична или постоянна. Като заинтересован човек намирате тези симптоми с различен обем. Други вторични симптоми също могат да се появят като страничен ефект. Промоционалните симптоми са:

  • Разстройства на концентрацията
  • Главоболие
  • Проблеми със съня

По принцип човек може да различи шумните в ушите по своята продължителност и по рода си. Гледате периода от първото появяване на ушните шумове, докато симптомите не се утиснат. Продължителност до 3 месеца се нарича остър шум в ушите , всичко отвъд това като хроничен шум в ушите.

Има и два вида.

  • Обективен шум в ушите : Обективният шум в ушите се основава на действително измерим източник на звук (например съдови, мускулни или свързани със дишането шумове) близо до вътрешното ухо. Това е много рядко.
  • Субективен шум в ушите : Субективният шум в ушите (Tinnitus aurium) няма източник на звук вътре в тялото, но звук или шум се възприема от засегнатото лице поради неправилна обработка на информацията на слуха. Тази форма на шум в ушите се среща много по -често.

причини

Причините за шум в ушите са много разнообразни. Въпреки това, не може да се докаже ясна причина при много пациенти.

Целевият шум в ушите

Целевият шум в ушите може да бъде чут от други хора или да се измерва с много чувствителни микрофони. Това са течащи шумове на кръвоносните съдове поради стесняване (пулсиращ звук) или щракване на тонове, които са причинени от неволно потрепване на движения на мускулите в средното ухо или небцето. Други причини могат да бъдат болести на сърдечните клапани, анемия (анемия), отворена тръба (връзката между средното ухо и гърлото на носа) или доброкачествен тумор в областта на главата на главата (Glomustumor).

Субективният шум в ушите

Субективният шум в ушите се чува само от съответното лице и не може да бъде измерено с микрофони. Все още не е обяснено напълно. Експертите приемат, че увредените клетки на косата или неправилни нервни пътища преминават по фалшиви сигнали към мозъка. Друг източник на повреда може да е възникнал директно в слуховия център, така че информацията, предоставена от роговия нерв, е правилно получена, но неправилно обработена.

възможни причини и съпътстващи заболявания

  • Осификация в прехода между третия слухов глезен (стреме) и вътрешното ухо ( отосклероза )
  • Възпаление на средното ухо
  • Инфекции на вътрешното ухо
  • Дисфункция на тръбата
    • Тръбата е връзката между средното ухо и пространството на гърлото на носа
  • Липса на кръвообращение във вътрешното ухо
  • Дефект на барабанната козина
  • Затваряне на ушния канал с ушен восък или чуждо тяло
  • perilymph фистули

Други възможни причини:

загуба на слуха

Наследена, придобита или свързана с възрастта загуба на слуха може да бъде придружена от шум в ушите.

Акустична неврома

Този доброкачествен тумор изстиска роговия нерв. В допълнение към шум в ушите, той може да причини замаяност и намален слух.

Болестта на Menière

болестта на Menière е хитрина на въртяща се суиндула, която се случва в припадъци. По време на припадък, съответното лице обикновено страда от нисък звук и загуба на слуха.

Функционални нарушения на шийния гръбначен стълб

Промените или блокажи, по -специално за трите горни стави на шийния гръбначен стълб, са възможни, но се обсъждат критично като причината.

Зоната на зъбната челюст

Пациенти с болка и неизправности на максисните мускули, челюстните стави и зъбите страдат значително по -често от шум в ушите, отколкото пациентите без тези така наречени краниомандибуларни дисфункции (CMD). При пациенти с шум в ушите поради CMD обикновено има нормален слух. Тази форма на шум в ушите засяга главно жените, предимно по -млада възраст.

Емоционален/психологически стрес

Психичните заболявания като депресия или тревожни разстройства са рискови фактори за развитието на ушните шумове. Около половината от хроничния шум в ушите са или са подложени на повишен стрес.

Ефекти на лекарството

Редица лекарства, So -наречените ототоксични лекарства, причиняват странични ефекти, които засягат ухото. Това не само уврежда изслушването, но и може да предизвика шум в ушите. Селекция от тези лекарства е:

  • Диуретични лекарства (диуретици)
  • Специални антибиотици
  • Химиотерапевтични лекарства в контекста на лечение на рак
  • Антималариен агент
  • Ацетилсалицилова киселина в по -високи дози
  • Определени психотропни лекарства

Други причини

  • Сърдечно -съдови заболявания, например сърдечни аритмии, твърде високо или твърде ниско кръвно налягане
  • Метаболитни заболявания, например диабет или дисфункция на бъбреците
  • Разстройства в хормоналния баланс, например по време на менопаузата
  • Мечта на черепа мозък
  • заболявания на централната нервна система (например множествена склероза), мозъчни тумори, мозъчно възпаление
  • Анестезия, особено за гръбначния мозък (гръбначна анестезия)
  • Променени условия на налягане в ухото, например чрез гмуркане или пътуване с въздух (баротраума с отрицателно налягане, болест на Кейсон, когато над налягането в ухото)
  • Злоупотреба с алкохол

Симптоми

Тинитус може да причини голямо разнообразие от шумове, които също могат да варират през целия ден: свирка, шум, чукане, съскане, бръмчене, звънене, чукане или пистолет. Те се появяват индивидуално или смесени, постоянно или променливи, подуващи и деконгестанти, с постоянен звук или люлеене, на едно или на двете уши. Пациентите най -често описват високи сигнали или монотонен, по -дълбок шум. С тежка загуба на слуха, тя дори може да бъде мелодия. Ако е наличен обективен шум в ушите поради съдови процеси, можете да чуете шумовете в часовника на импулса.

ушните шумове се възприемат от пациента на едно, както ушите, така и в средата. Обективно измерени, те не са по -силни от шумоленето на сухи листа, точно над така наречения праг на слуха. Това е границата, от която някой може да чуе звук поотделно.

Стресът, физическата прекомерна употреба или консумацията на алкохол може да бъде засилване. Някои хора възприемат звука си поради мълчание, особено през нощта и следователно спят лошо.

Във връзка със загубата на слуха, шумът в ушите се възприема по -силно, тъй като звуците от околната среда вече не разсейват.

замаяност и намаляване на слуха могат да бъдат придружени от остър шум в ушите - особено в хода на изслушването.

Особено в острата фаза на шум в ушите, около половината от засегнатите са прекалено чувствителни към силни шумове в околната среда (хиперакузис). Тиха музика, мърморене или автомобилен трафик, от друга страна, изглеждат приятни, защото натискат вътрешния шум във фона.

Класификация в клас

Дали и колко е страдал човекът от него е много различен. Формата на деня е важна как да се справим с шум в ушите и в какъв тип звукът се възприема. За съпоставимост между многото отделни случаи лекарите са формулирали 4 степени на тежест:

Класификация според Biesinger et al.

степен 1 ​​: шумът в ушите е добре компенсиран, т.е. няма страдание

степен 2 : шумът в ушите се среща главно в мълчание и има смущаващ ефект върху стреса и стреса

От 3 клас един говори за декомпенсиран шум в ушите

клас 3 : Тинитусът води до трайно увреждане в частната и професионалната зона. Има разстройства в емоционалната, когнитивната и физическата област.

степен 4 : шумът в ушите води до пълна декомпенсация в частния сектор. Засегнатите се считат за неспособни да работят поради тежестта.

Изпит / диагноза

Медицинската история, медицинската история на пациента е първата стъпка. Въз основа на това ENT вече може да даде първоначална оценка на тежестта. Точното възможно описание на ушните шумове и придружаващите симптоми позволяват да се правят заключения за възможни причини за шум в ушите. Колко дълго се появява шумът в ушите, как се възприема и с кой ежедневен шум може да се сравнява. Най -точното описание е важно при диагнозата. Имаше ли аварии, операции по главата, болести на ушите или пациентът е бил изложен постоянно на шум? Всичко това се обсъжда за въпросник или в разговор с ЕНГ лекар.

Анамнезисната дискусия включва цялостен медицински преглед на УНГ. Те обикновено включват отоскопия или огледало на ухото, изследване на синусите и гърлото. Ако шумът от ушите е описан като синхронен с пулса, каротидната артерия също се изслушва и се разпознава обективен шум в ушите.

Ако обективният шум в ушите е изключен, обемът, честотният и речевият слух на пациента могат да бъдат проверени с различни слухови тестове. Освен това, отпечатването на ухото, вибрационното поведение на барабанното поле (рефлекторно измерване), функционалността на костите (измерване на импеданса/тимпанометрия) и роговия нерв (измерване на слуховите нерви с помощта на аудиометрията на мозъка)) .

; Различните проучвания се опитват да намерят и характеризират шум в ушите, за да инициират съответните процедури за лечение.

Ако е необходимо, лекарят на УНГ ще работи с колеги от други области диагностично, например да има причини, свързани с зъбите, злоупотреби с цервикалния гръбначен стълб, основни вътрешни заболявания (напр. Сърдечно-съдови заболявания) или да имат изяснени психологически проблеми.

терапия

Лечение остър шум в ушите

остър шум в ушите, който често се случва с внезапно намаляване на слуха, трябва да се третира като слухов падане, обикновено чрез лечение на кортизон. В допълнение, увреждането на слуховия нерв трябва да бъде изключено като възможна причина за шум в ушите.

Лечение на хроничен шум в ушите

Изчерпателна информация и съвети (консултации)

В случай на (& GT; 3 месеца) (хроничен) шум в ушите, който продължава от няколко месеца, терапията се основава на тежестта на стреса и евентуално съществуващите съпътстващи заболявания (коморбидности). Основната цел на лечението е да се подобри качеството на живот на пациента и да компенсира стресиращото състояние.

Изчерпателна информация и съвети (консултации) са основата за това. В комбинация с психотерапевтична терапия фокусът е върху променянето на мисленето и поведенческите модели. Привикване на шум в ушите (обичайно), т.е. приемането и по този начин възможното „забравяне“ на стратегиите за разсейване на шум в ушите и ученето, насърчаването на благосъстоянието, управлението на стреса са целта.

фонът е терапия за справяне с ушите (TBT). TBT поема променено слухово възприятие, предизвикано от процес на промяна на изслушването в мозъка.

Психотерапевтична интервенция

В случай на хроничен шум в ушите, според научните изследвания, психотерапевтичната или поведенческата терапевтична интервенция е най -добре изследвана и следователно научно препоръчан метод на терапия.

Техники за управление на стреса/релаксация

Достатъчната релаксация е много важно за пациентите с шум в ушите във всяка фаза на заболяването. По този начин голямата концентрация върху мъчителния звук може да бъде намалена. Уменията за релаксация се научават или подкрепят с редица различни техники. Те включват: автогенна тренировка, биофидбек и прогресиращата мускулна релаксация според Jacobson.

hörhilfen и слухово обучение

; С висококачествена загуба на слуха се препоръчва използването на кохлея имплант. В допълнение, слуховата терапия може да бъде популяризирана и обучена в инхибиторните пропорции на възприятието на слуха по отношение на шум в ушите.

Тинит не и маска на тинитус

Ползите от шум, наричан още Noiser или маскиращ, не са достатъчно научно доказани. Нуйзерът на шум в ушите създава мек шум, почти като контра-тинит. В резултат на това мозъкът нареди на шум в ушите да звучи толкова маловажно след известно време и заинтересованият човек вече не го възприема. С маската шумовите шумове са удавени и могат да бъдат облекчени по този начин. Функциите са частично интегрирани в слухови апарати.

Музикална терапия

В случай на музикална терапия в контекста на заболяване в ушите, слухът се обучава например, например със съзнателно слушане на звуци. Познати и обичани парчета събуждат положителни спомени. Слуховото обучение се засилва от вариации на тези мелодии. Избраната музика трябва да бъде съобразена с честотата на шум в ушите. Методът не е научно документиран, но има релаксиращ ефект във всеки случай и е подходящ като поддържащо лечение. Според разследване на германския център за музикална терапия е показано, че при пациенти с музикална терапия в ушите шумът е станал по -тих след една година и е възприет като по -малко досаден.

лекарства, хранителни добавки & amp; Акупунктура

Според настоящата насока на пациента 2021 г.

лекарства и хранителни добавки не могат да подобрят хроничния шум в ушите. Също така няма доказателства за акупунктура, но това може да облекчи реакциите на болка и напрежение.

Лечение на обективен шум в ушите

Ако се диагностицира обективен шум в ушите, болестта, която се задейства, се лекува. Например, съдовите нарушения или съдовото стесняване се елиминират хирургично. Мускулните потрепвания се потискат например с лекарства за лечение на епилептични пристъпи (антиконвулсия или антиепилептици). Блокажи в шийния гръбначен стълб или челюстта се коригират. Тези лечения обикновено гарантират, че ушите, поддържащи ушите.