Akustikusneurinom (Vestibularis Schwannom): Erfahrungen, Symptome, Operation

Какво е акустична неврома? (Vestibularis schwannom)

Акустичната неврома (или също наричана вестибуларен сканом) е рядък, доброкачествен тумор в слуховия и равновесния нерв. Лечението зависи от размера на туморите. Като правило шансовете за възстановяване са добри.

Типично анатомично местоположение на акустичната неврома

Типично анатомично местоположение на акустичната неврома. Източник: wikipedia.org

Като правило туморът се основава на клетките на Schwann на равновесния нерв. Тогава човек също говори за вестибуларния скеном. Клетките на Schwann представляват изолация на нервните пътища. Информацията може да се транспортира по -бързо. В редки случаи този доброкачествен тумор е в тъканта на роговия нерв.

причини и честота на акустична неврома

Честотата на заболяването се увеличава с нарастващата възраст. Това обаче расте бавно. Този тумор също няма тенденция да образува метастази. Обикновено има значение в съединителната тъкан. Според германското дружество за рак, тази форма на тумора представлява 8% от туморите вътре в черепа. Тъй като техническите диагностични процедури непрекъснато се подобряват, акустичната неврома може да бъде открита рано. Той остава неоткрит при много пациенти. Обикновено не причинява болка.

Къде е акустична неврома?

Акустична неврома вдясно, приблизително 20 x 22 x 25 mm Допълнителна и интрамеатална. Източник: wikipedia.org

В зависимост от вашата позиция се прави разлика между две форми на тумора. Туморът може да възникне под ъгъла на мозъчния мост до средата или отстрани в канал на скалната кост.

Медиален тумор

Медийният тумор лежи към средата и се намира в ъгъла на мозъчния мост. Можете да си представите това като особено тясна стая, която се намира между малкия мозък и скалния крак. Ето централни части на много черепни нерви. В зависимост от това кои нерви на тумора, пациентът води до различни симптоми.

Латерия тумор

Тази форма е разположена отстрани. Намира се в Internus на Moetus acusticus, канал в скалната кост. Нервите на баланса и рогът нерв вървят тук. Тук тече и лицевият нерв и ароматният нерв. Растежът може да доведе до увреждане на налягането на нервите.

Какви симптоми се появяват при аукционния неврином?

Симптомите често се появяват само след по -голям растеж. Тъй като този доброкачествен тумор отнема много време за растеж, симптомите се забелязват само след години. На първо място могат да се забележат нарушения в изслушването. През повечето време тук е засегнато само едно ухо. Първият признак на тумора е появата на една загуба на слуха.

Това изведнъж идва като загуба на слуха или се проявява като бавно нарастваща загуба на слуха. В допълнение, често има и замаяност и гледане на очи. Рядко може да бъде болка в лицето или изтръпване в челюстта. Засегнатите често забелязват само всеки случай. Обикновено има промяна в слуховия смисъл, особено в областта на високите тонове. Засегнатите хора забелязват, че туингът на птици е променено или е трудно да се следват по време на телефонно обаждане на засегнатото ухо. Често има и шум от ушите. Това понякога може да бъде единственият симптом.

Болка на шията при аукционен неврином

В тежки случаи дренажът на мозъчната вода вече не може да се осъществява и налягането на мозъка се увеличава. Типични симптоми за това са визуални смущения, главоболие, болка в шията, гадене и повръщане.

Как възниква акустична неврома?

Защо се появява този тумор все още не е достатъчно изяснен. Това не е нито наследствена, нито инфекциозна причина. В редки случаи наследственото заболяване е неврофиброматоза тип 2. Генетичният дефект задейства туморите в цялото тяло. Около 5% от болните също водят до акустична неврома. Въпреки това, туморните пролифери в нервните клетки и могат да доведат до трайно увреждане, ако има симптоми на налягане. През повечето време това са екстремни курсове при болестта.

Как се диагностицира акустичната неврома?

Прегледът обикновено извършва УНГ лекар. На първо място, други заболявания, които причиняват замаяност или проблеми с слуха. За това пациентите извършват слухов тест. Пациентът посочва какво чува в различни тонове.

Аудиометрията на мозъчната ствола може да тества роговия нерв, без пациентът да се налага да работи за него. Кликнете шумове се възпроизвеждат чрез високоговорител. Зад ухото след това електрод измерва дали информацията се препраща към мозъка без никакви смущения. След това ЕЕГ предоставя информация за промените в черепа.

Лекарят ще извърши и измерване на температурата на равновесния орган. За да направите това, тя изплаква външния ушен канал с топла вода. Рефлекс на очните мускули кара очите да потрепват напред -назад в хоризонтала. Рефлексът може да бъде нарушен в случай на аукционен невром. В допълнение, равновесният орган се разбира и пациентът страда от замаяност . Това показва доколко туморът е повредил роговия нерв.

Какво се случва по време на изследването на ЯМР при невринома на търга?

акустичен неврином

Акустична неврома в ЯМР изображението (стрелка). Източник: wikipedia.org

Ако има подозрение за туморно заболяване, лекарят ще направи ЯМР. Това може най -накрая да се определи дали е тумор. След това пациентът се изтласква в диагностичната тръба на дивана, където рязането на изображения на интериора на тялото се извършва от магнитни полета и електромагнитни вълни. За по -добра видимост понякога се инжектира контрастна среда във вената. Самото изследване на ЯМР не причинява излагане на радиация. Поради стегнатата тръба и силния звук, който генерира устройството, процедурата често се възприема от някои пациенти като неудобно.

Как се извършва лечение / терапия при невринома на търга?

Заболяването може да се лекува по различни начини. Или чакате да се промени туморът. ЯМР редовно се приема за това или има радиация и работа.

В случай на по -малки израстъци, лекарите често избират просто да чакат контролиран начин и да наблюдават растежа над ЯМР сканирането. При по -възрастни пациенти размерът на тумора обикновено не се променя или дори отразява. Докато няма симптоми при пациента, радиацията или интервенциите се опитват да избегнат операция.

Кога възниква акустична неврома?

Туморът започва да расте и достига размер от два до три сантиметра или повече, винаги операция. Специалистите се опитват да защитят не увредената тъкан или здрави нерви. Съществува риск да възникне кървене или увреждане на нервите. Следователно усещането за слух и баланс може да остане нарушено в случай на акустична неврома. По принцип операцията е най -ефективният начин за лечение на тумора и причиняване на изцеление.

Кога трябва да се извърши радиацията?

Нежното лечение е радиация с гама лъчи. Туморът се унищожава чрез целенасочена радиация. Увреждането на околната тъкан обаче не може да се избегне. По -големите тумори обикновено не могат да бъдат записани напълно. Радиацията се използва, ако операцията не е възможна по медицински причини.

акустична неврома, задвижвана и късни последици?

Тъй като туморът расте много бавно и не образува метастази, прогнозата обикновено е добра. Курсът също зависи от позицията и размера на тумора. Малките израстъци не винаги трябва да се лекуват. По -големите тумори заздравяват след операцията и няма рецидиви. Само ако туморът в черепа не може да бъде напълно отстранен, туморът е настъпил отново. Често обаче туморът остава неоткрит от години, тъй като не причинява никакви симптоми.