BAHA Hörgerät: Anwendungsgebiete, Aufbau, Voraussetzungen & Kosten

Ако по анатомични или медицински причини не може да се използва конвенционален слухов апарат, костен проводник слухов апарат са опция за лечение при определени условия. bone anchored Hearing AIDS (German bone anchored hearing aids) - or in short: baha - are a special form of bone conduction hearing aids , which като имплант за слухов апарат може да бъде здраво закотвен в костта на черепа. С помощта на естествената способност на човешките кости да ръководят звука, укрепват мощните импланти и позволяват активно участие в професионален и социален живот.

BAHA СПИН за слухови апарати зони

Конвенционалните слухови апарати изискват участието на средното ухо в процеса на слуха, поради което загубата на слуха, при която е засегнато средното ухо, не може да бъде балансирано с тях. Тъй като единствената имплантирана форма на слухови апарати за костна проводимост, слуховите апарати BAHA се стремят към лечение на много силен звук, произнасящ слуховия шум (са засегнати външно и средно ухо) и леко комбинирана загуба на слуха ( Средните и вътрешните уши са засегнати) далеч. Те са особено подходящи за това, тъй като не се изисква засягане на средното ухо, когато се чува кост. A Една сензоринурална глухота също може да бъде преодоляна по костна линия. Тъй като без затихване, причинено от скалпа, както е при други методи на строителство на семейството на слуховия апарат, лечението с баха постига подобрен звуков резултат с по -голям обем.

BAHA слухови апарати или CROS слухови апарати с едностранно изтръпване?

С едностранно изтръпване е възможна индикация с CROS слухови апарати , при която както прашното, така и слуховото ухо са снабдени със слухови апарати. Слуховото средство от прашната страна абсорбира акустичните сигнали и ги препраща към здравословното ухо, където след това може да възникне впечатление за слушане по естествен начин. Проблемен е липсата на възможност за слушане на посоката, тъй като за пълно впечатление на слушане е необходимо да възприемате слуховото възприятие. Необходимостта от носене на слухов апарат от здравата страна също е възможна критика.

Това може да бъде избегнато с импланти на костна проводимост: Тук имплантатът се използва изключително на нарушената страница и позволява почти нормално слушане на ухото с увреждане на слуха. Но също така пространственият слух и Посочено слушане са реалистични заедно със здравословното ухо. Когато се посочва глухота с едната страна, се приема, че другото ухо има достатъчен слух. Светлинните до средни щети от слуха все още не са критерий за изключване. Като цяло, увреждане на слуха решава дали баха се имплантира от една или от двете страни.

BAHA Структура и функционалност на имплантата

В имплантата на Баха човек говори за изброен слухов апарат . Действителният имплант се състои от приблизително 4 mm титанов винт, който се използва амбулатор при обща анестезия в костите на черепа. Процедурата отнема около 30 минути. Имплантатът е частично имплантиран, тъй като горната част на винта остава видима и лесно стърчи от черепа. Отвън, слуховият апарат с микрофон, звуков процесор, батерия, както и електромагнитен преобразувател, който е отговорен за приемането на акустична информация.

Звукът, записан от външната част, се подсилва, превежда се на вибрации чрез електромагнитна промяна и предаден на имплантата. Естествената костна линия сега гарантира, че тази вибрация се води до кохлеята във вътрешното ухо. Оттук косата означава, че клетките поемат обновено преобразуване на сигналите в електрически импулси, които гарантират стимулиране на роговия нерв. Резултатът: Създава се впечатление за слушане.

имплантация на BAHA: Предпоставки и последващи грижи

За да се определи пригодността на захранване с BAHA устройство, тестовата фаза на такъв слухов апарат, който е прикрепен към мека лента, е възможна над клиники за УНГ в продължение на няколко седмици. По този начин можете първо да изпробвате слуховата система без риск и без хирургическа намеса и да проверите дали тази форма на подсилване на слушане е подходяща за вас. Обща предпоставка за поставяне е достатъчна функционалност на вътрешното ухо , волята и възможността за носене и поддържане на имплантата, както и мотивацията за слухово обучение . Incolumn и Health State трябва да бъдат изяснени предоперативно. При децата трябва да се вземат предвид и дебелината на костите и качеството.

След имплантацията се очаква време за изцеление от два до 3 месеца . В периода след операцията трябва да се консултира с акустик на слуховия апарат за коригиране и адаптиране на новия имплант и неговата конфигурация, така че имплантът да предлага оптимална поддръжка. В допълнение към фините настройки, успехът на слушане зависи до голяма степен от индивидуалната мотивация за обучение на слуха и участие в мерки за рехабилитация. В допълнение, редовните проверки на баха са от съществено значение за осигуряване на нейната функция или за предотвратяване на усложнения.

BAHA слухови апарати рискове

Всяка хирургическа интервенция носи определени рискове, но вмъкването на BAHA импланти обикновено е без сложно . Възпалението на кожата или костите е възможно, но се среща много рядко. Допълнителни потенциални опасности се крият в разхлабването на имплантата или успеха на слушането, който не отговаря на предоперативните очаквания.

BAHA СПИН за слухови апарати (поглъщане)

Разходите за имплант и експлоатация са изцяло покрити от застрахователния спонсор. От съществено значение е да се получи съответно одобрение от съответната здравноосигурителна компания предварително. По отношение на цената имплантите на BAHA обикновено са в рамките на 10 000 - 30 000 евро.