Cochlea-Implantat: Kosten, OP, Anwendung & Funktion

имплант на Cochlea: Приложение, функционалност, операция, рискове & AMP; Разходи

Ако звук -индиционира, конвенционални слухови апарати Вече не е достатъчно, за да компенсира загуба на слуха Поставете имплантация на слухов апарат. Една от възможностите е имплантатът на Cochlea (CI), който е имплант на вътрешно ухо, който служи като електронна подмяна на слушане. За тази цел той преодолява функцията на увредените клетки на косата, осигурява директно стимулиране на роговия нерв и по този начин избягва нарушената част от слуха. В резултат на това имплантът е подходящ за тежко до висококачествено слух на вътрешното ухо.

Области на приложение - за кого има смисъл имплант на кохлея?

Въз основа на поставянето на кохлея имплант (CI) за всички увреждания на вътрешното ухо , с увеличаване на
загуба на слуха (hypakusis) , както и да се вземе предвид, ако не е достатъчен от конвенционалните слухови апарати . Последното се появява веднага щом редица космени клетки на вътрешното ухо бъдат унищожени. Противно на дългосрочното убеждение, че имплантите на Cochlea могат да бъдат използвани само когато останките на изслушването са загубени, остатъчният слух може да бъде запазен в днешно време и да се използва заедно с предимствата на CI. Хибридно снабдяване от слухов апарат и имплантатът също е възможен. Този формуляр е достъпен на едно жестоко празник на хора с различни слухови щети на ушите и в случай на доставка. Въпреки това, незаменима основно изискване е присъствие на кохлея или рог нерв.

От една страна,

основната целева група на имплантите на Cochlea са възрастни, които имат лошо възприемане на езика поради тежки, и двете страни загуба на слуха , толкова по -високо е мнението за успеха.

От друга страна, деца , които са имали висока степен на загуба на слуха след раждането си или са ги придобили в хода на детството си, също могат да бъдат снабдени с имплант на кохлея. Времето на интервенцията тук също е от решаващо значение: има особено големи шансове за успех, ако имплантатът е поставен преди на възраст втора година. След осмата година от живота придобиването на оратора е възможно само в ограничена степен на ранна възраст или от раждането.

Структура - Как се изгражда имплант на кохлея?

Кохлеавите импланти, изработени от два компонента, са

: външна част, която съдържа микрофон, езиков процесор, предавателна намотка и магнити и вътрешна част - действителният имплант - с намотка на реципиента, магнити и носители на електрод. Първият е прикрепен отвън зад аурикула, докато имплантатът седи във времевата кост, близо до ауриката под кожата.

Слухов апарат на главата

Връзката между батерията, оператирана отвън и вътрешната част, е безжична, при която енергийната захранване се реализира с помощта на магнитната индукция с помощта на скалпа. В допълнение, вътрешните и външните магнити дават възможност за стабилна фиксиране на намотките за предаване на главата. В допълнение, има директна точка за контакт между импланта и кохлеята във вътрешното ухо чрез поставяне на електрода в самата кохлея.

Как работи имплантатът на кохлея?

; В процесора най -важните сигнали се преобразуват в цифрова информация и се изпращат във вътрешния имплант с помощта на предавателната намотка.

Тук има още едно преобразуване - в електрически импулси, които стигат до електродите в аудио охлюв чрез пренасочване. С помощта на електродите електрическата стимулация на рога нерв сега се задейства, за да се предаде импулсите на мозъка. В мозъка електрическите сигнали най -накрая се идентифицират като шум и се създава впечатление за слушане.

Операция - Как поставя вмъкването на имплант на кохлея?

; Тъй като мотивацията за обучение на слушането с CI, успеха прогнозите за имплантацията значително влияят. В допълнение, подробни слухови тестове със и без слухови апарати, формата на носа и качеството на живот се записват предварително, за да се претегли дали CI представлява подходящото слухово решение за съответния пациент. След проверяването на пригодността, подготвителният въпрос за организацията на рехабилитацията и последващото обслужване в крайна сметка възниква

По време на интервенцията се поставя дълъг 5 - 8 cm разрез зад ухото. Бръсненето на косата едва ли е необходимо - противно на повече предположение. Веднага след като районът е изложен, задълбочаването се смила в костите на черепа. Това позволява създаването на канал в краката на скалата, който се простира до средното ухо и създава достъпност до кръглия прозорец. Вече може да се постави малка свредла през канала, с който в кохлеята се пробива дупка близо до кръглия прозорец. След това хирургът използва имплантата през остъкления отвор, чиито кабели са прикрепени към краката на скалата. По време на операцията имплантатът се тества, за да се провери пристигането на предизвиканото дразнене в мозъчния ствол. И накрая, в зависимост от избрания метод, каналът се изпълнява или с костен материал, или оставен отворен и отворът на главата е пришит.

На следващия ден След имплантацията седалката на имплантата се проверява с x -ray. През първите пет до седем дни обикновено се извършва стационарно лечение, като нишката се дърпа предимно след седем дни. Ако раната е излекувана напълно, първото активиране на имплантата на Cochlea се извършва около една до две седмици след операцията. Фините настройки и оптимизации на настройките за слушане гарантират увеличаване на усъвършенстването на слушането през следващите месеци. Редовната проверка и чакането на имплантата на Cochlea не трябва да се ограничава до този период, а да стане през целия живот, периодична рутина за фиксиране или предотвратяване на нарушения на ранен етап.

С първата адаптация започва и интензивно обучение за слуха , което обучава интерпретацията на звуковите сигнали, получени с CI. Процесът на обучение може да се сравни с изучаването на нов чужд език и е изключително индивидуален. Въпреки това, има обща основа за всички CI превозвачи: мотивацията и усилията са предпоставка за обучение, но - независимо от интензивността - няма да доведе до качество на слуха, сравнимо с естествения слух.

Рискове - Какви рискове прави имплантацията на имплантат на кохлея?

Когато поставяте имплантата на вътрешното ухо, това е рутинна интервенция, но не остава без рискове . Съществува риск от среда на отит, мастоидит и възможни увреждания на тъпанчето. Възможни са временни ограничения за лицето и вкусовите рецептори, които са изложени на риск поради близостта до смилането. В допълнение, може да има - предимно само временно - замайване или равновесно разстройство. Да се ​​дава и рискът от анестезия и следоперативни инфекции за хирургични интервенции.

Предимства и недостатъци: За какво говори и какво ще кажете за кохлея имплант?

Определянето на предимствата и недостатъците на имплантата на Cochlea може да бъде приложено само в ограничена степен, тъй като успехът е силна зависимост от личните предпоставки и мотивацията за обучение. Съответно решението за или срещу имплантата на кохлея може да бъде взето само въз основа на индивидуално дефинирани предимства и недостатъци. Докато CI подобрява участието в ежедневието и работната среда, атмосферният шум и възприемането на гласа могат да доведат и по този начин да доведат до опит в сигурността, нейните недостатъци не трябва да се пренебрегват.

Идеята за оптимално разбиране на езика след имплантацията без допълнителни усилия е за съжаление утопична. В допълнение към необходимостта от интензивно обучение за използването на имплантата на Cochlea и факта, че перфектното слушане не е възможно дори при CI, има и риск от идентификационен конфликт. В зависимост от околната среда и времето на имплантацията, носителите може да не се чувстват в света на слуха или в света на чуването на хора у дома. Може да възникне основен конфликт на интереси, особено за деца, които са били родители на слуха. Но дори и с възрастни, които са идентифицирали щети от слуха от години, това е огромно драстично изживяване.

Cochlea имплант цена

Разходите за кохлея имплант са около 40 000 евро, а разходите за последващи грижи също са непрекъснати. Въпреки това, законовите здравноосигурителни компании обикновено покриват всички разходи за операция, рехабилитация и последващи грижи. Ако вие или вашето дете сте частно застраховани, е необходима консултация със здравното осигуряване, за да разберете повече за разходите.

Производител на импланти на Cochlea

Cochlea импланти в момента се произвеждат от четирима производители: cochlear , oticon medical , Advanced Bionics и med-el .