Ohrpassstück: Einsatzgebiete, Anfertigung, Reinigung & Kosten

паспортите на ушите, наричани още отопластици, се адаптират индивидуално към компонентите на ушите им, които представляват връзката между ухото и слуховата система. Те са от решаващо значение за носенето на комфорта на вашия слухов апарат и качеството на акустичния слух. Те не се използват за звуковата линия, но могат да се използват и като средство за защита на слуха.

Слухови апарати с паспорт на ушите

В случай на слухови апарати в ухото (IDO), използването на паспорт на ушите е необходимо, за да се осигури адаптация към индивидуално оформения ушен канал, в който седи IDO. Но дори и за слуховите апарати HDO (HDO), отопластиката може да бъде полезна в определени случаи. Те включват, по -специално, тежки до увреждане на слуха на високо ниво и наличието на дълбок слух.

Как се прави отопластика?

Тъй като всяко ухо е изключително индивидуално оформено, първо трябва да се направи впечатление на ушния канал и конча. Въз основа на това, проходът на ухото се прави за измерване, така че да се вписва оптимално в съответното ухо. За производството са избрани различни материали с еднакво различни степени на твърдост. Когато адаптирате следното, седалката е особено решаваща, защото ако отопластиката не е достатъчно стегната, може да се появи обратна връзка. Ако обаче е твърде твърда, появата на болка не може да бъде изключена. За да се прецизира акустичната свръхконференция, също може да се извърши незадължително компенсация или сондиране с висок тон. Като цяло, колкото по -добро е седалката, толкова по -добро е качеството на слуха!

проход за ухо или чадър?

HDO слуховите апарати са частично поставени в ухото. Или чадър, или отопластика могат да бъдат прикрепени към вътрешната част. Следните разлики трябва да се вземат предвид в двете форми като критерии за подбор:

Отопластика

  • Поотделно адаптиран
  • Малки отвори за въздушно преминаване
  • По -добър резултат в случая на дълбоко чуждо слух или нарушение на целия честотен спектър
  • Стегната седалка избягва обратна връзка

чадър

  • Стандартни размери
  • Големи отвори с добра вентилация
  • Естествен звук
  • Най -вече достатъчен за загуба на слуха на Ludo
  • По -малко усилия за адаптиране

Независимо дали чадър или отопластика са прикрепени към слухов апарат, видът и степента на слухови щети решават предимно от . Тежката до високо оценена загуба на слуха изисква избор на отопластика, докато с по -малко сериозни ограничения в зоната с висока зона, чадърът за интервенция обикновено е достатъчен. По -ниската адаптация на чадъра е както напред, така и недостатък: той се запазва, но могат да бъдат избрани само стандартни размери, които най -добре съответстват на естеството на ухото. В резултат на това не е гарантирано, че стандартизираните размери ще седят оптимално в ушния канал.

Почистете паспортите на ушите

Ежедневното почистване на ушните паспази е от съществено значение поради конвейера с размер на тялото. В противен случай отворите на отопластика могат да запушат долините и ушите восък. За да не забравяме процеса на почистване, следователно е препоръчително да го интегрирате като неразделна част от вечерната рутина. Винаги е задълбочено, но в същото време внимателно за защита на чувствителните устройства.

Почистването на паспортите на ушите трябва да се извършва с помощта на меки, сухи кърпи или специални почистващи кърпички . Други почистващи агенти не трябва да се използват, тъй като до голяма степен са твърде агресивни за слуховите апарати. В случай на слухови апарати HDO често са необходими допълнителни стъпки за почистване, например, ако имат звуков маркуч. Във всеки случай, след пълното изсушаване на слуховите апарати в подходяща суха кутия трябва да се мисли, за да се предотврати увреждане на влагата. За подробно описание на това как е гарантирано почистването и сушенето, щракнете върху тук .

паспорти на ушите: Чести проблеми

Носенето на паспорти на ушите може значително да подобри слуха, но - както навсякъде - има и възможни проблеми, които потенциално могат да възникнат:

  • Обратна връзка : Възниква обратна връзка, ако вече подсиленият звук е от слуховия апарат поради фалшивата седалка на отопластиката във всяка точка и след това отново възприема от превозвача. Неприятната свирка се създава, когато паспортите на ушите не са подходящи.
  • оклузионен ефект : Точността на приспособяването върви ръка за ръка с определено пълнене на ухото. Това тясно, от своя страна
  • Колекция за заплати на ушите : Колекциите от ушен восък (Cerumen) зад отопластиката могат да влошат възприятието на звука.
  • Алергична реакция : Материалите, използвани в производството, покриват риска от алергична реакция. При влизане могат да се използват антиалергенни материали.
  • Ohrkassktück натиска : Промените в ухото, например поради промяна на теглото, изискват адаптация на отопластика. Служителният специалист може да се консултира за помощ.
  • обезцветяване : Чрез контакт със себум и ушен восък не може да се изключи обезцветяването. Ако обезцветяването е твърде силно, отопластиите трябва да бъдат заменени.

Много от споменатите проблеми могат да бъдат отстранени от акустичния слухов апарат чрез малки промени в отопластиката или промяна на настройките за слухов апарат. Ако има ефект на оклузия, дупката на така наречените „вертове“, т.е. малки дупки в отопластика, които благоприятстват здравата страст, е полезна. Дефицита или потиснически ушни паспорти се създават в ухото поради грешната седалка. Въпреки измерването, отопластиите също трябва да се регулират, например в случай на промени във външното ухо. Съответно трябва да се извършва контрол редовно, за да се предотврати или отстрани проблеми.

ушни паспорти за деца

OHR паспортите се използват за слухови грижи за деца, ако видът или степента на загуба на слуха изискват това. Отопластиците също се доказаха в особено активни деца, тъй като те са по -малко чувствителни от слуховите апарати с отворено снабдяване. Това дава възможност на децата активна, безгрижна игра. Растежът на детето обаче изисква редовно реконструкция на парчетата на ушите, за да се осигури оптимална седалка.

Специални области на прилагане на ушни юноши

В зависимост от производството, паспортите на ушите също могат да се използват извън класическата употреба. Например, те могат да се използват като мярка за защита на слуха за хора на силна работа или игра на музика. За целта отопластиката блокира силни шумове, но все още е пропусклив за възприятие на езика. Можете да прочетете повече за защитата на слуха на работното място тук . В допълнение, правилният дизайн може да бъде създаден истинско бижу от компонентите. За да се използват ушите като бижута, се създава индивидуален вид с цветове, блясък и кристали.

паспорти на ушите: Цени и предположение за разходи

Отопластиците са включени в цената на слуховите апарати. Тъй като законоустановените здравноосигурителни компании обикновено покриват разходите за това пропорционално или напълно, разходите за плащане на паспортите на ушите зависи от свързания с тях слухов апарат.